top of page
  • Writer's pictureAlena Jáchimová

7 mýtů o koučování, kterým možná stále věříte – a proč jsou úplně mimo


mýty o koučování

Koučování je dnes už zavedenou metodou pro osobní i profesní rozvoj. Přesto se kolem něj šíří spousta zavádějících představ, které často odrazují ty, kteří by z něj mohli nejvíce těžit. Pokud jste si někdy řekli „koučování není pro mě“, možná jste podlehli některému z následujících mýtů.


Mýtus 1: Kouč je jen pro ty, co jsou v totálním průšvihu


Myslíte si, že kouče potřebujete, jen když máte obří problém? Že jde o poslední záchranu pro lidi, kterým „teče do bot“? Tohle je jedna z největších lží o koučování. Ano, lidé se na kouče obrací i v těžkých chvílích – když stojí na životní křižovatce nebo musí čelit výzvám, které je přesahují.


Ale to zdaleka není všechno! Koučování využívají i ti, kteří jsou podle všech měřítek úspěšní a nepotřebují „záchranu“. Možná se cítí nenaplnění, hledají nový směr nebo jen potřebují srovnat myšlenky. Kouč vám pomůže posunout se z dobré situace do ještě lepší. Koučování totiž není o opravě rozbitých životů, ale o hledání nových cest, kam jít dál.


Mýtus 2: Jak mi může radit někdo, kdo o mém životě nic neví?


„Kouč? Ten nemá ani páru o mém životě nebo práci, jak by mi mohl poradit?“ Opravdu si myslíte, že potřebujete někoho, kdo vám bude dávat rady jako starý mentor? Zapomeňte na to. Koučování není o radách ani o tom, že někdo ví víc než vy.


Kouč není odborník na váš obor, je odborník na kladení těch správných otázek. Nepřijde s univerzálním návodem, jak vyřešit váš problém, ale pomůže vám vidět věci z úplně jiných úhlů. Díky tomu si uvědomíte řešení, které vám doteď unikalo. Kouč vás vede k vlastnímu poznání, ne k tomu, aby vám diktoval, co máte dělat.


Mýtus 3: Vždyť si umím otázky pokládat i sám/sama


„Otázky si kladu pořád, tak proč platit kouče?“ Opravdu? A kolikrát se vám povedlo z těch svých otázek dostat odpověď, která vás skutečně posunula? Často se točíme v kruhu stejných myšlenek a odpovědi nepřicházejí, protože jsme zaseklí v našem vlastním myšlenkovém vzorci.


Kouč vám pomůže tenhle vzorec prolomit. Nečekejte další sérii nudných otázek. Kouč vás vyvede z pasti vlastních omezení, poskytne vám nový pohled a nabídne prostor, kde můžete opravdu uvažovat, aniž byste sklouzli zpátky do starých vzorců.


Mýtus 4: Kouč má na každý problém připravený návod – prostě “kouzelnou kuchyňku”


Někteří lidé si představují kouče jako magického šéfkuchaře, který vytáhne „zaručený recept“ na každou situaci. Chyba! Koučování není o „rychlých řešeních“ ani o tom, že by kouč tahal z rukávu hotové odpovědi.


Ano, kouči používají různé techniky a metody – od škálování, přes imaginace až po myšlenkové mapy. Ale to podstatné není, co kouč dělá. Jde o vás. O vaše myšlenky, příběhy a perspektivy. Kouč vás nekrmí „řešeními“, místo toho vám poskytne prostor, ve kterém můžete sami objevovat a tvořit.


Mýtus 5: Koučování je jako příjemný pokec s kamarádem


Kdo by si nepřál pohodovou konverzaci, která vás uvolní, podpoří a všechno bude fajn? Jenže to není koučování. Koučování vás dostane z komfortní zóny, narazíte na své strachy, omezující přesvědčení a možná i „vnitřní démony“.


Kouč vás bude provázet těmito nepříjemnými momenty, ale rozhodně to nebude jen „pohodový pokec“. Koučování je o růstu, a růst bývá nepohodlný. Právě v těch chvílích, kdy čelíte svým „drakům“, dochází k největší transformaci.


Mýtus 6: Koučování zabere strašně moc času a peněz


„Koučování? To je nekonečné povídání a vyhazování peněz oknem!“ Jasně, kniha vám může dát spoustu inspirace a nápadů za pár korun. Ale kniha vám nikdy nenabídne to, co kouč – skutečný dialog, zpětnou vazbu a prostor pro uvědomění si vlastních bloků.


Koučování není o zbytečném mluvení. Je o efektivitě. Čím víc se na sebe zaměříte, tím rychleji se dostanete k jádru problému. A ano, stojí to čas a úsilí, ale výsledek za to stojí. Když opravdu využijete koučovací přístup, budete si sami schopni poradit a rychleji najít cestu vpřed.



Mýtus 7: Koučování je tu jen pro růst koučovaného.


Omyl! Koučování není jednostranná pomoc, kde kouč vede a koučovaný slepě následuje. Pravda je mnohem provokativnější – koučování je rovnocenné partnerství, kde rostou oba. Kouč není žádný nadřazený mentor, který má odpovědi na všechno, ale aktivní účastník, který se z každého sezení také něco učí. Tenhle tanec nikdy nevede jen jedna strana – je to vzájemná výměna, kde i kouč objevuje nové perspektivy a možnosti. Roste se na obou stranách, a pokud ne, je to jen poloviční koučování!



Pokud stále váháte, jestli je koučování pro vás, možná je čas zbavit se těchto mýtů a zjistit, jak může koučování skutečně změnit váš život. Je to cesta k vlastní síle, odvaze a novým možnostem.


 

Pokud vás článek zaujal a chcete se stát koučem, podívejte se na stránky našeho koučovacího výcviku na powercoaching.cz. Zde se dozvíte více o tom, jak se naučit klást ty správné otázky, které vedou k posunu a růstu, a jak získat nástroje pro podporu ostatních na jejich vlastní cestě.


6 views0 comments

Commentaires


bottom of page